Je winterkleding op orde

Als het dan echt kouder en natter is geworden, wordt het tijd om je winterkleding op orde te krijgen en de kledingkasten winterklaar te maken. Met dit stappenplan is dat zo geregeld!

winterkleding

1. Bepaal hoeveel kasten je winterklaar wilt gaan maken. Bekijk per kast hoeveel tijd je daarvoor nodig denkt te hebben. Je kunt alle kasten in 1 keer regelen als je wat meer tijd hebt of doe 1 kast per keer zodat je het tussendoor kunt doen. Zorg dat je de kinderkasten doet op een dag dat ze thuis zijn, zodat ze gelijk de kleding van vorig jaar nog even kunnen passen. Zet alle voorgenomen opruimbeurten in je agenda, inclusief de tijd die je ervoor reserveert. Houd ook rekening met opstarten en afronden. Als je veel moeite hebt om spullen weg te gooien, plan dan ook extra tijd in om het gelijk naar bijvoorbeeld de kringloop te brengen, zo kun je je niet alsnog bedenken en het weer terug in de kast hangen ;-).

2. Als je gaat starten dan zet je klaar: de stofzuiger, een emmertje sop met een doekje, een rol vuilniszakken en eventueel plastic bakken, kledinghoezen en/of vacuümzakken. Als je van plan bent om spullen via internet te gaan verkopen kun je ook je fototoestel vast klaar leggen. Zorg voor voldoende ruimte om je heen waar je de stapels kleding neer kunt leggen.

3. Haal de kledingstukken 1 voor 1 uit de kast en bepaal wat er mee moet gebeuren. Is het zomer- of wintergoed, past het nog (laat zeker kinderen even passen), wil ik het bewaren of ga ik het weggeven/weggooien/verkopen? Wees een beetje streng voor jezelf en doe het gewoon weg als je het artikel het afgelopen jaar niet hebt gedragen. Maak van de kleding die je wilt bewaren 2 stapels; 1 stapel zomergoed en 1 stapel wintergoed. De kleding die je weg wilt doen doe je direct in een vuilniszak, zodat je dat na afloop gelijk kunt wegbrengen.

4. Als de kast helemaal leeg is ga je er even goed met de stofzuiger doorheen. Neem daarna alle planken, wanden en deuren af met een nat doekje. Droog zo nodig even na met een theedoek voor je de kleding weer terug legt.

5. Het zomergoed dat je wilt bewaren kun je gewassen en gestreken opbergen op een daarvoor door jou gekozen plek. Misschien heb je op zolder nog een kledingkast waar het in kan. Je kunt het ook in vacuümzakken doen en in plastic bakken onder je bed bewaren. Ook de koffers die je momenteel toch niet gebruikt kunnen gevuld worden met kleding van buiten het seizoen. Als je niet zoveel ruimte in huis hebt, kun je ervoor kiezen om je zomerkleding gewoon in je kledingkast te laten hangen. Hang dan wel alle zomerkleding aan de ene kant en de winterkleding aan de andere.

6. De winterkleding die je wilt gaan dragen de komende maanden kan nu terug in de kast. Hang soortgelijke artikelen bij elkaar en vouw de andere spullen netjes op zodat je een opgeruimde kast ziet als je de deur open doet. Gebruik voor de kleinere zaken (zoals sokken, ondergoed en riemen) passende dozen, manden of bakken of hang ze op aan bijvoorbeeld de binnenkant van de deur. Vergeet ook deze artikelen niet uit te zoeken.

7. Dan zijn de schoenen aan de beurt. Zoek de paren bij elkaar, beslis of ze nog passen en of je ze wilt houden en stop de weggevers direct in de juiste zak. Maak schoenen die je wilt bewaren eventueel schoon en verdeel ze in zomer- en winterschoenen. De schoenen die je komende maanden niet gaat dragen kunnen opgeborgen worden in bijvoorbeeld daarvoor bestemde dozen. Je kunt ook op zolder een schoenenrek plaatsen voor de schoenen buiten het seizoen. Zet de schoenen die je regelmatig draagt op een plek waar je er makkelijk bij kunt en waar ze niet in de weg staan. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een schoenenrek of -kast.

8. Plan ook een moment in om de sjaals, handschoenen en mutsen van vorige jaar te checken. Passen ze nog qua maat en past het nog qua kleur bij de nieuwe winterjas? Stop alles wat nog een jaartje mee kan in de wasmachine en let hierbij goed op de wasvoorschriften. Maak een lijstje van alles wat je nieuw wilt aanschaffen en wacht daar ook niet te lang mee. Voor je het weet zit je met blauwe handen op de fiets :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *