In 10 stappen naar een geweldig sinterklaasfeest!

sinterklaasfeest1. Wie, wat, waar en wanneer?

Als eerste stap is het belangrijk te bedenken wie wat gaat doen en wanneer vieren we pakjesavond. Overleg met gezinsleden/familieleden/vrienden en gebruik onderstaand stappenplan om de taken te verdelen. Pak de kalender erbij en kijk op welke dag 5 december dit jaar valt. Overleg of dit een handige dag is en verplaats het feest zo nodig naar een dag dat het iedereen beter uitkomt. Bespreek ook wat de begin- en eindtijd is. Noteer de afgesproken datum en tijd op de kalender en in je agenda. Bepaal waar het feestje gehouden zal worden en zorg dat alle gasten een uitnodiging krijgen met daarop de nodige informatie. Vraag ook eventueel na of er voldoende stoelen aanwezig zijn op de locatie.

2. Intocht en inhuren

Bedenk op tijd of je een Sinterklaas en Pieten wilt inhuren voor pakjesavond en regel dit zo snel mogelijk, voordat ze allemaal geboekt zijn.

Zoek uit wanneer de intocht in je eigen woonplaats is en noteer dit op de kalender. Houd er rekening mee dat het zeker voor kleine kinderen een intensief gebeuren is en plan verder niet teveel die dag.

3. Schoencadeautjes

Bepaal voor jezelf van tevoren hoe vaak en wanneer de schoentjes gezet mogen worden en wees daarin ook duidelijk naar de kinderen. Schaf een aantal kleine cadeautjes aan en/of iets te snoepen. Je kunt ze ook een wortel of verlanglijstje in de schoen laten stoppen en een liedje laten zingen.

Schaf chocoladeletters zo snel mogelijk aan, aangezien sommige letters schaars zijn. Er zijn ook mensen die het hele jaar door cadeautjes aanschaffen, zodra ze iets zien voor een bepaald persoon wordt het gelijk gekocht. Houd wel goed bij wat je voor wie hebt gekocht, liefst in je telefoon, zodat je het lijstje altijd bij je hebt.

4. Lootjes trekken en budget

Als het sinterklaasfeest met meerdere gezinnen gevierd wordt, is het van belang dat er van tevoren een budget wordt afgesproken. Ook als er lootjes getrokken worden. Dit om scheve gezichten te voorkomen. Mocht je toch voor je kind een groter cadeau in gedachten hebben dan het afgesproken budget, geef dit dat op een ander tijdstip met bijvoorbeeld als uitleg dat Sinterklaas nog iets vergeten was. Denk voor de aanschaf van je cadeautjes ook eens aan Marktplaats.nl of een lokale kringloopwinkel, kan enorm schelen in je portemonnee.

Lootjes trekken kan op de ouderwetse manier met opgevouwen briefjes met de namen erop maar tegenwoordig zijn er ook een aantal handige websites waarop je digitaal een lootje kan trekken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet bij elkaar hoeft te komen en als je het volgende jaar dezelfde website gebruikt zal er rekening gehouden worden met wiens lootje je het voorgaande jaar had. Ook kun je verlanglijstjes koppelen aan de lootjes en kun je bij sommige sites aangeven van wie je het lootje niet wilt trekken, zodat bijvoorbeeld partners niet elkaars lootje hebben.

Voorbeelden van sites waarop lootjes getrokken kunnen worden:

www.lootjestrekken.nl
www.lootjeslijstjes.nl
www.sinterklaaslootjestrekken.nl
www.onzelootjes.nl

5. Maaltijden en snoeperijensinterklaasfeest

Als je een datum en tijdstip hebt bepaald, kun je gaan bepalen welk eten en drinken dat je de feestgangers gaat voorzetten. Misschien eten ze mee en dan is het slim om ruim van tevoren na te gaan denken over de volgende zaken: wat vinden we (bijna allemaal) lekker, wat is makkelijk klaar te maken (eventueel van tevoren) en wat is voedzaam en betaalbaar. Heb ik de juiste potten en pannen in huis of moet ik nog iets aanschaffen of bij iemand lenen?

Ook moet er natuurlijk een ruime hoeveelheid snoeperijen in huis gehaald worden met dit soort dagen, zoals bijvoorbeeld pepernoten, kruidnoten, marsepein, borstplaat, taaitaai, speculaas, chocolademelk en dat soort zaken. Als je elke week een aantal zaken aanschaft is het ook niet zo’n aanslag op je portemonnee. Vergeet ook niet de favoriete drankjes van je visite in huis te halen en houd rekening met allergieën en diëten.

6. Surprises en gedichten maken

Ook voor het maken van surprises zul je tijd moeten inplannen, zodat het geen haastklus wordt die te veel stress oplevert. Deze tijd is nodig om ideeën op te doen, materiaal en cadeautje te kopen, de surprise te maken en eventueel laten drogen en een gedicht te schrijven. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen of meehelpen. Maak er een leuke activiteit van, zet een cd op met sinterklaasliedjes en serveer pepernoten en warme chocomel.

Op deze sites kun je inspiratie opdoen voor het gedicht:

www.sinterklaasgedichten.com
www.mijnwoordenboek.nl
www.1001gedichten.nl

7. Lijstjes maken en inplannen in je agenda

Er zullen diverse dingen aangeschaft moeten gaan worden in de komende tijd. Maak verschillende lijstjes: cadeautjes, decoratie en inpakpapier, etenswaren, schoencadeautjes, materiaal voor surprises, ingrediënten voor eigen baksels enzovoorts. Sorteer de boodschappen bij de supermarkt per productgroep en in volgorde van jouw winkel. Zoals bijvoorbeeld: groente, vlees, zuivel, conserven en drinken. Scheel veel heen en weer lopen! Plan in je agenda één of meerdere tijdstippen dat je er op uit gaat om te shoppen. Neem alle lijstjes mee en streep door wat je gekocht hebt.

8. Kleine kinderen

Zeker voor de kleinere kinderen kan de sinterklaasperiode overweldigend zijn. Op tv, school, in het winkelcentrum, op de sportclub en ga zo maar door. Probeer het zelf een beetje binnen de perken te houden. Op vaststaande tijdstippen de schoentjes zetten en maak het niet te gek met de schoencadeautjes; een kleinigheidje of iets te snoepen is voldoende.

9. Decoraties en attributen

Er zijn tegenwoordig erg leuke decoraties in de handel, ook voor het sinterklaasfeest. Denk bijvoorbeeld aan slingers, ballonnen, poppen, bordjes en servetten. Maar ook jute zakken en kransen voor aan de muur met bijvoorbeeld kruidnootjes. De meeste van deze zaken kun je bewaren voor volgend jaar. Maak dan ook een opbergdoos speciaal voor je sinterklaasspullen. Berg ze netjes op, dan kun je er meerdere jaren plezier van hebben. Ook de cd’s met sinterklaasliedjes en kookboeken en voorleesboeken over Sinterklaas kun je in deze doos opbergen. Vergeet niet om een label op de opbergdoos te plakken.

10. Handige links:

www.sinterklaas.startpagina.nl
www.sinterklaas-informatie.nl
www.sinterklaasfan.nl
www.sinterklaas.101tips.nl
www.sinterklaas.fm