In 7 stappen naar een ontspannen Kerst!

1. Wie, wat, waar en wanneer?

kerstPak de kalender erbij en kijk op welke dagen kerst dit jaar valt. Bedenk wat je op deze dagen wilt gaan doen: lekker met het gezin op vakantie, familie en vrienden uitnodigen voor het kerstdiner of juist uit eten? Keus genoeg maar elke bezigheid vereist een andere voorbereiding dus begin op tijd.

Als je op vakantie wilt of uit eten, is het niet verstandig om tot het laatste moment te wachten. Bedenk nu al waar je naar toe wilt en reserveer alvast.

Als je mensen wilt uitnodigen om de kerst bij jullie thuis door te brengen, is het verstandig om ze dit alvast te laten weten. Zo kunnen zij daar ook rekening mee houden met hun planning. Geef aan wat ongeveer de begin- en eindtijd is en wat ongeveer je plannen zijn. Brunch, lunch, hapjes en drankjes of een chic diner.

Als je weet op welke dagen Kerstmis dit jaar valt kun je ook alvast je planning maken wat betreft het doen van boodschappen. De dag voor kerst haal je de verse producten. Als je spullen wilt bestellen bij bijvoorbeeld de slager, bakker, groenteboer, visboer en/of poelier, doe dit dan 1-2 weken van tevoren. De houdbare producten kun je wat ruimer van tevoren kopen. Dat scheelt sjouwen en op die manier spreid je de uitgaven. Noteer deze planning ook in je agenda.

2. Eten en drinken

Als je hebt besloten om thuis te blijven dit jaar met je eigen gezin of visite uit te nodigen, dan kun je je gaan bezig houden met het verzinnen van een menu.

Bedenk vooraf dat de kerstdagen vooral ontspannen en gezellig (zouden moeten ;-)) zijn, dus maak het niet te moeilijk voor jezelf. Als je van nature geen keukenprinses bent, dan verwacht je visite dat nu ook niet. Verzin een maaltijd die voor iedereen lekker is (houd daarbij ook rekening met allergieën en diëten) en die (zeker voor een deel) vooraf klaar te maken is. Je kunt ook (gedeeltelijk) gebruik maken van kant en klaar producten of bijvoorbeeld voorgesneden groenten. Maak daarin je eigen keuzes.

Noteer per gerecht de benodigde ingrediënten die aangeschaft moeten worden en sorteer ze per productgroep, dat is handig met boodschappen doen.

Leuke websites om inspiratie op te doen:

www.leukerecepten.nl
www.smulweb.nl
www.allrecipes.nl
www.ah.nl/allerhande
www.okokorecepten.nl

Kijk ook even in je keukenkastjes of je de juiste potten en pannen in huis hebt en of het er voldoende zijn. Zo kun je eventueel ruim op tijd een pan lenen van je visite of een extra pan aanschaffen.

Als je een gerecht gaat maken dat je nog niet eerder gemaakt hebt, plan dan ook een middagje proefkoken. Zo onderschep je eventuele moeilijkheden of problemen en kun je desnoods nog iets anders verzinnen.

Als je veel ruimte nodig gaat hebben in je vriezer voor je kerstboodschappen is het slim om deze een aantal weken van tevoren te inventariseren en eventueel leeg te eten. Zo voorkom je onnodig weggooien. Als het buiten goed koud is, kun je ervoor kiezen op bijvoorbeeld flessen drinken of goed afgedekte schalen buiten te zetten. Let wel op dat er geen ongenode gasten bij kunnen, zoals de buurkat.

Plan ook een aantal weken van tevoren een momentje om je servies, glazen, bestek, tafelkleed en servetten te checken. Is alles nog heel, moeten er nog dingen in de wasmachine of vaatwasser of moeten er nog spullen aangeschaft worden. Maak hier dan een apart boodschappenlijstje voor en plan een shopmoment. Als je bestek hebt dat gepoetst moet worden, plan hiervoor dan ook een moment in je agenda.

Als je ook bij de kerstkoffie iets lekkers wilt serveren, kun je ervoor kiezen om zelf aan het bakken te slaan. Dit kan al een aantal dagen van tevoren. Je kunt hier ook een leuke activiteit van maken om samen met de kinderen te doen. Zet een cd op met kerstliedjes en het feest is compleet.

Enkele voorbeelden:

Kerstkoekjes www.culy.nl
Kerstcupcakes www.cupcakesenmuffins.nl
Engelse kerstcake www.24kitchen.nl

3. Kerstkaarten versturen

Hoewel we steeds minder kaarten en brieven met de post versturen, vinden we het toch leuk om dat met de kerst wel te doen. Vaak is het toch nog een hele klus. Begin met het checken van je adreslijst en werk deze zo nodig bij. Zo weet je gelijk hoeveel kaarten je ongeveer nodig hebt. Neem dit ruim voor het geval je toch onverwacht nog een kaart van iemand krijgt die niet op je lijst staan. Schaf de kaarten op tijd aan en vergeet ook niet de decemberzegels, kijk eerst of je nog zegels van voorgaande jaren over hebt. Houd er wel rekening mee dat er misschien bijgeplakt moet worden. Kijk voor meer informatie hierover op: www.postnl.nl. Reserveer een moment in je agenda om de kaarten te schrijven. Print eventueel adresetiketten uit. Doe ze op tijd op de bus, aangezien het rond de kerst altijd extra druk is.

4. Kerstcadeautjes voor onder de boom

Veel mensen geven (ook) met de kerst cadeautjes aan elkaar. Ook hiervoor kun je lootjes trekken, op papier of via internet. Kijk bijvoorbeeld eens op:

www.onzelootjes.nl
www.lootjeslijstjes.nl
www.lootjestrekken.nl

Je kunt gedurende het hele jaar al cadeautjes verzamelen, zodra je iets leuks ziet schaf je het gelijk aan. Zo verdeel je de kosten en voorkom je eindeloos gezoek. Houd wel goed bij wat je voor wie hebt gekocht. Het liefst in je telefoon zodat je dat lijstje altijd bij de hand hebt.

Schaf ook voldoende inpakpapier, plakband en lint aan, zodat je er echt een mooi presentje van kunt maken.

5. Feestelijke kleding

Als je met de kerstdagen naar een feestje toe moet of je hebt zelf een diner of feest georganiseerd, dan wil je er natuurlijk ook goed uitzien. Kijk eerst eens in je kledingkast of er nog iets hangt of ligt wat je kunt gebruiken. Zo ja: check de kledingstukken op vlekken en kijk of het nog heel is én of je het nog past. Was het zo nodig zelf (al is het maar om op te frissen) of breng het naar de stomerij. Vergeet ook de schoenen en accessoires niet. Als je niets naar je zin kunt vinden in je kledingkast, zul je een shop moment moeten inplannen (heel vervelend ;-)).

6. Kerstboom versieren en andere decoraties

Plan een middag (al dan niet met de kinderen) om je huis kerstin kerstsferen te brengen. Zet ook gezellig een kerst-cd op. Zorg dat je de lampjes op een eerder moment al getest hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je eventueel nieuwe kunt aanschaffen. Kijk ook alvast of je voldoende kaarsen en waxinelichtjes in huis hebt.

Een goed moment om kerstspullen aan te schaffen (daar heb je nu alleen niet zoveel aan) is na 1 januari, aangezien dan alles afgeprijsd is.

Diverse kerstspullen kun je jaar na jaar gebruiken. Daarom is het handig om ze in speciale daarvoor bestemde dozen te bewaren. Dit geldt niet alleen voor kerstballen en verlichting, maar ook voor bijvoorbeeld tafelkleden, servetten, kerstservies, kaarsenstandaards, kookboeken, voorleesboeken, bakvormen speciaal voor kerst, cd’s en alle andere kerstdecoratie. Label de doos/dozen.

7. Uitstapjes

Bedenk ruim van tevoren welke uitstapjes je met de kerst wilt ondernemen. Ga je naar de plaatselijke kerk voor de kerstnachtdienst, wil je een keer naar een kerstmarkt of ga je liever naar het kerstcircus? Zoek uit wat er in jouw omgeving allemaal te doen is en schaf zo nodig op tijd toegangskaartjes aan.

Kijk voor kerstmarkten eens op:

www.kerstmarkten.nl
www.hollandsemarkten.nl